TALLER D'ARCS PRIMITIUS

 

Objectius dels nostres tallers

Abordarem aquí l'arqueria primitiva des d'un punt de vista pràctic, procurant obtenir arcs i fletxes similars als quals fabricaven els nostres ancestres prehistòrics, si bé utilitzant eines modernes amb la finalitat de prevaler la velocitat i l'aspecte pràctic abans que la puresa total.
Escometre-ho des d'un prisma purista o acadèmic ens obligaria a utilitzar eines de pedra i alentiria el procés. No obstant això, el resultat final serà de les mateixes característiques i materials naturals que utilitzaven els nostres avantpassats, i els resultats seran plenament funcionals.
Usarem fustes de freixe, castanyer, acàcia, etc. per als arcs; lli per a les cordes; cedre, aligustre, roser, til·ler, etc., per a les fletxes; sílex, fusta, os i banya per a les puntes de les fletxes; tendons per reforçar arcs o per lligar les fletxes; plomes de gall dindi, àguila, voltor, etc.
També ens atrevirem a realitzar arcs de diferents dissenys: arcs curts, arcs llargs, arcs recurvats, arcs asiàtics de banya i tendó....

Durada dels tallers

 

Es tracta de tallers d’aproximadament 8 hores de durada que es poden fer en un o dos dies.

 

A qui van adreçats?

Les activitats estan obertes a totes les edats a partir de 16 anys, en condicions d’igualtat i sense cap discriminació. Principalment va adreçats a aficionats al tir amb arc. Arquers i arqueres que vulguin fer-se un arc primitiu.

 

El número de participants pot ser fins a 6-8 persones per grup.

Formador

Els tallers seran duts a terme pel membre de l'Associació Cultural Foners Catalans, Angel De la Llave, arquer i artesà que porta més de vint anys fabricant arcs. Es podran fer en diferents idiomes i es garanteix les màximes condicions de seguretat.

En aquest sentit, cal remarcar que la pràctica inicial del tir amb arc s'ha de fer en un camp de tir i que per practicar aquest esport es necessita llicència federativa.

 

Continguts dels tallers

Farem arcs d'iniciació, fent arcs senzills però efectius, amb fustes que no requereixen un coneixement avançat i que, en general, permeten fer un arc en unes hores. Altres cursos, més ambiciosos, requereixen diverses jornades, en tractar-se de dissenys o de fustes més complexes que necessiten un coneixement més profund en l'art de fer arcs primitius. Fins i tot podem arribar a fer arcs asiàtics que, al meu semblar, són el cim en aquest art.

La línia temporal de l’activitat és la següent:

Descripció dels continguts:

- Presentació del taller

Al llarg d’aproximadament 20-30 minuts es duu a terme una breu exposició dels orígens i usos dels arcs primitius, de com es treballarà en el taller, les diferents fustes i altres materials i eines que s'utilitzaran. 

- Fabricació d’una arc. 

Per desenvolupar aquesta activitat pràctica, a cada participant, l'associació, li facilitarà el material per fabricar el seu  propi arc, se li donarà la fusta i se li deixaran les eines necessàries. La resta del taller estarà dedicat a l'elaboració de l'arc. El taller finalitzarà amb la fabricació de la corda de l'arc i amb una petita prova de tir per comprovar l'efectivitat de l'arc.

Preu del taller: A consultar

Bibliografia

Per aquells que vulguin aprofundir en la teoria, a més d'Internet, hi ha una sèrie de llibres sobre el tema (pràcticament tots en anglès). A continuació esmentem alguns que podem recomanar: 

 

Llibres:

 • The Traditional Bowyers Bible, 4 tomos. Steve Allely, Tim Baker, et alii. Bois d’ Arc Press

 • Esta obra es imprescindible para los verdaderamente interesados. Lo mejor de lo mejor y la más completa.

 • The Flat Bow. Hunt & Metz. Bois d’ Arc Press

 • Native American Bows. T.M. Hamilton. Missouri Archaelogical Society.

 • Bows & arrows of the native americans. Jim Hamm. The Lyon Press.

 • The heritage of the longbow. Pip Bickerstaffe. Edición del autor.

 • The longbow. Mike Loades. Osprey Publishing.

 • American Indian Archery. Reginal and Gladys Laubin. University of Oklahoma Press.

 • Ottoman Turkish Bows. Adam Karpovwicz. Edición del autor. Fantástico libro

 • Making Indian Bows and arrows…the old way. Douglas Spotted Eagle. Eagle’s View Publishing Edition.

 • Korean Traditional Archery. Thomas A. Duvernay. Handong Global University.

 • Arc et Flèche. Jürgen Junkmanns. Editions Musèe Schwab. En francés.

 • Así hacemos nuestros arcos. David Castillo Belio. www.vidaprimitiva.com. David Castillo Belio. En castellano.

 • Así hacemos nuestras flechas. David Castillo Belio. www.vidaprimitiva.com En castellano.

IMG_20180513_133716.jpg
IMG-20180325-WA0006.jpg
IMG-20180325-WA0009.jpg

FONERS CATALANS

Desperta pedra!!